Työväen kulttuuripalkinto 2021 Jukka Takalolle ja Timo “Tipi” Tuoviselle

Jukka Takalo aloitti muusikonuransa 1970-luvulla Holotnaja Pravda -lauluyhtyeen sanoittajana. Hän oli vuosina 1984–2002 toimineen suomirockyhtye Aknestikin laulaja ja keulakuva. Aknestik-yhtyeen lopetettua Takalo siirtyi sooloartistiksi ja hänen soolouransa esikoissingle Ei ikinä naimisiin julkaistiin vuonna 2003. Takalon Taistelevat metsot -kappale soi Vares – ykstyisetsivä elokuvassa vuonna 2004. Takalo ja lastenmusiikki-duo Soiva Siili julkaisivat vuonna 2014 Vastarannan Siili-levyn, joka oli Emma-ehdokkaana vuoden lastenalbumi -sarjassa 2015. 

Jukka Takalo on tehnyt useita protestilauluja, mm. uuden sukupolven työväenlaulun, pät­kä­työ­läis­ten laulun Ei löy­säs­sä hir­res­sä kra­vat­tia tarvi. Takalo kertoo sanomalehti Kalevan haastattelussa vuonna 2018, että ajatus laulusta syntyi, kun hän kyllästyi ammattiyhdistysliikkeen jatkuvaan soimaamiseen netissä. Työväenlaulut ovat hänelle tuttuja jo nuoruudesta: ”Mä olen ihan teininä aloittanut soittamisen Martinniemen työväentalon kitarakerhossa. Vaikka soitimme enimmäkseen Hurriganesia, säestimme myös työväenkuoron ja Nuorten Kotkien lauluja kuten Vapauden kaihoa. Ympyrä on sulkeutunut tässä uudessa vappubiisissä. Olen tehnyt tietoisesti uuden työväenlaulun.” 

Takalon kappale Jokainen on vähän homo Vastarannan laulut -levyltä on yksi Takalon soitetuimpia lauluja ja se on saavuttanut runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa. Laulun videota on katsottu YouTubessa yli miljoona kertaa. Kappale on käännetty myös venäjäksi.

Muusikonuransa ohella Takalo on kirjoittanut yhdessä toimittaja Pasi Kostiaisen kanssa musiikkiaiheisen teoksen Sinä olet tähti – matkaopas poptähteyteen, joka julkaistiin vuonna 2004. Takalon Jokainen on vähän homo -laulukirja ilmestyi vuonna 2014 ja esikoisromaani Kuoleman nimi on Saab 96 vuonna 2018.

Jukka Takalo on Ilmakitaransoiton MM-kisojen perustaja ja synnyinkylänsä Martinniemen Kurtinhaudan suojelemisen puolestapuhuja. Takalo on ollut perustamassa myös muun muassa Oulun Musiikkivideofestivaaleja. Takalo on ideoinut Yksinäisten illat -formaatin ja isännöinyt iltoja.

Jukka Takalo tehnyt yhteistyötä myös muiden artistien kanssa. Hän on tehnyt kappaleita muun muassa Pate Mustajärvelle. Kaarle Viikatteen kanssa Takalo on tehnyt neljä yhteistä iltamakiertuetta ja Mikko Alatalon kanssa hän on pitänyt yhteislaulutapahtumia. Hän on tehnyt myös duo-keikkoja stand up -koomikko Matti Patrosen kanssa. Takalo esiintyi Aknestikin kitaristin Kai Latvalehdon elämästä kertovassa Laulu koti-ikävästä -elokuvassa vuonna 2013. Takalo on myös kuvannut Lissut-duon Pissikset-videon.

Viime vuosina Jukka Takalo on kunnostautunut nuorten, yhteiskunnallista laulua uudistavien, lauluntekijöiden pedagogina ja kannustajana. Hän on valmentanut ja sparrannut useita kymmeniä nuoria lauluntekijöitä hiomaan kantaaottavat laulunsa esityskuntoon laulutyöpajoissa. Hän on myös rohkaissut heitä sekä esiintymislavoille että verkossa toteutettuihin, hyvää julkisuutta saaneisiin klubi-iltoihin. Jukka Takalo ei tee kulttuuria itselleen ja itsekseen, vaan nauttii, kun saa muut rohkeasti mukaan. Näin yhteiskunnallisesti kantaaottava laulu saa uusia tekijöitä ja kuulijoita!

Jukka Takalo on tänä vuonna saanut myös Taiken maakunnallisen taidepalkinnon.

Onneksi olkoon, Jukka!

Timo ”Tipi” Tuovinen on muusikko, säveltäjä, sovittaja, äänisuunnittelija, miksaaja ja kirjailija. Lisäksi hän on toiminut muun muassa elokuva- ja levymusiikkituottajana. Eläkkeellä ollessaan Tuovinen on soittanut ja laulanut Paleface & Laulava Unioni -yhtyeessä sekä Vesa Salmen ja Reino Bäckströmin erilaisissa kokoonpanoissa. Hän on toiminut Työväenliikkeen eri ohjelmaryhmissä 1970-luvulta lähtien, jolloin Tuovisen hittikappale On lähellänne lämmin levytettiin Love Recordsille. Viime vuosina Tuovinen on tutkinut työväenmusiikin historiaa. Tuovisen tutkimus Reino Helismaan kisällilauluista julkaistiin Työväentaide ja kulttuuri muutosvoimana -kirjassa (2020). Tuovisen kirjoittama Suomalainen työväenlaulu – kisällilaulajien aika julkaistiin talvella 2021. Suomen Kulttuurirahasto rahoittaa Tuovisen tutkimusta 1900-luvun alun arkkiveisuista ja mölyköörilaulusta ja aihetta käsittelevä kirja on tarkoitus julkaista vuonna 2023. Lisäksi Tuovinen ylläpitää näitä aihepiirejä käsittelevää blogia.

Timo ”Tipi” Tuovinen on osallistunut säveltäjänä ja sovittajana kymmeniin produktioihin vuodesta 1975 alkaen. Hän muun muassa teki sovitukset vuonna 1990 esitettyyn TV3:n Hiski Salomaa 100 vuotta -konserttiin, jossa solisteina lauloivat muun muassa Atso Almila, Merja Larivaara ja Juice Leskinen. Tuovinen on tehnyt myös muun muassa Rölli ja metsänhenki– elokuvaan sävellyksiä ja sovituksia sekä säveltänyt Walking on the waters -teoksen orkesterille ja kolmelle solistille Vaasan kaupunginorkesterin tilauksesta (kantaesitys 3.11.2006). Vuodesta 2010 eteenpäin Tuovinen on tehnyt Vesa Salmen levytysten ja videoiden sovitukset.

Kansan Sivistysrahaston, Alfred Kordelinin säätiön ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiön tukema ja Työväen Sivistysliiton ylläpitämä Laulu ottaa kantaa -portaali syntyi osana Työväenkulttuuri talteen ja eläväksi -hanketta. Hankkeen kiireisin toimenpide oli käynnistää sotien jälkeisen ajan kisällilaulujen keräys kesällä 2016. Keräystä koordinoi Timo ”Tipi” Tuovinen, joka jo vuonna 1978 kokosi Suomalaisia työväenlauluja 1890–1938 -julkaisun yhdessä edesmenneen Ilpo Saunion kanssa. Työväenkulttuuri talteen ja eläväksi -hankkeessa panostettiin uusien yhteiskunnallisten laulujen luomiseen. Lauluntekijöille järjestettiin Helsingissä kantaa ottavan laulun työpajoja sekä klubeja, joissa uudet laulut tekijöineen pääsivät estradille. Näitä työpajoja ja klubeja järjestetään edelleen eri puolella Suomea. Näissä merkeissä myös molemmat palkinnon saajat ovat kohdanneet lukuisia kertoja.

Onneksi olkoon, Tipi!

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää