Savonrannan kirjailijaresidenssi Ruusintorppa

Kirjailija Tauno Yliruusin ja tekstiilitaiteilija Ingeborg Yliruusin lahjoittama kesäkeidas toimii Kansan Sivistysrahaston kirjailijaresidenssinä Savonrannalla.

Residenssi luovutetaan hakemuksesta kesäksi kirjailijan tai kääntäjän työskentely- ja lomakäyttöön. Kesäkeidas on toiminut kirjailijaresidenssinä keväästä 2010 alkaen.

Näillä sivuilla voit tutustua kirjailijan elämään, tuotantoon ja Savonrannan Ruusintorppaan ja Ingantupaan.

 

Ruusintorppa–museo

Yliruusit lahjoittivat Savonrannalla sijaitsevan Ruusintorpaksi ristimänsä kesäpaikan Kansan Sivistysrahastolle. Torppa on toiminut Yliruusin museona vuodesta 1991 vuoteen 2010. Alun perin torppa käsitti kaksikerroksisen siniseksi maalatun päärakennuksen sekä saunarakennuksen, joka vuonna 2007 purettiin.

Ruusintorpassa on makuutiloja, museoesineistöä ja lähinnä Yliruusien huonekaluja. Vanhan saunarakennuksen paikalle rakennettiin uusi talousrakennus, Ingantupa, jossa on sauna, saniteettitilat, keittiö ja makuutiloja.

Museon näyttelyvitriinit on siirretty Savonrannan vanhalle kunnantalolle ja Yliruusin käsikirjasto Savonrannan kirjaston kotiseutukokoelmiin. Muutoin museo toimii virtuaalisesti näillä sivuilla.

Kirjailijaresidenssi

Keväästä 2010 alkaen Ruusintorppa toimii kirjailijaresidenssinä. Kansan Sivistysrahasto luovuttaa Ruusintorpan hakemuksesta kesäksi yhden kirjailijan tai kääntäjän käyttöön apurahana.

Ruusintorpalla mahtuu pieni perhe asumaan ja työskentelemään. Sen sijainti luonnonkauniilla paikalla Savonrannan keskustaa lähellä olevalla omakotialueella luo rauhalliset puitteet kesänvietolle ja työskentelylle.

Kesäkirjailijaksi Savonrantaan?

Ruusintorppaan haetaan vapaamuotoisella hakemuksella, joka vuosi erikseen. Hakuaika ilmoitetaan säätiön verkkosivuilla ja säätiön sosiaalisen median kanavissa.

Hakemukseen merkitään haluttu aika (alkukesä vai loppukesä) sekä perustelut hakemiselle, liitteeksi CV tai muu tiivis selvitys toiminnasta. Hakija ja Kansan Sivistysrahasto solmivat kirjallisen sopimuksen tilojen käytöstä ennen tilojen käyttöä.

Lue lisää käytännön tietoa kirjailijaresidenssistä täältä.

Kuka oli Tauno Yliruusi?

Kirjailija Tauno Yliruusi Espoon kodissaan. Kuva: Ritva Reinboth, c. Lue lisää

Yliruusin tuotanto

Tauno Yliruusin käsikirjoitukset ja tuotanto on talletettu pääosin Tampereen Yliopiston Kirjaston käsikirjoitusarkistoon. Osa tuotannosta on taltioitu myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuraan. Lue lisää

Kuvagalleria

Näille sivuille keräämme kuvia Ruusintorpan museosta ja kirjailijaresidenssistä. Klikkaamalla  kuvaa, saat sen suurempaan kokoon. Lue lisää

Kirjailijaresidenssi Ruusintorpan kesätarinat

Kirjailija Tauno Yliruusin ja tekstiilitaiteilija Ingeborg Yliruusin lahjoittama kesäkeidas luovutetaan hakemuksesta kesäksi kirjailijan tai kääntäjän työskentely- ja lomakäyttöön. Lue tarinat ikimuistoisista kesistä Ruusintorpassa. Lue lisää