Palkinnot

Mustemaalari -palkinto

Pentti Välimaa oli ensimmäinen Mustemaalari-palkinnon saaja vuonna 2008. Kuva: Juhani Seppälä.

Mustemaalari -palkinnon jakaa Sosialidemokraattisten lehtimiesten ja tiedotustyöntekijäin rahasto. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi ja se myönnetään viestinnän piirissä tehdystä elämäntyöstä tai muista erityisistä viestinnällisistä ansioista. Palkinnon arvo nykyisellään on 2 000 euroa.

Mustemaalaripalkintoa on jaettu vuodesta 2008 alkaen

2018    Toimittaja Pentti Lumme

2016     Toimittaja Timo Vainio

2014     Toimittaja Hilppa Kimpanpää

2012     Päätoimittaja, YTM Heikki Piskonen

2010     Päätoimittaja Annakati Mattila

2008     Toimittaja Pentti Välimaa

Kuka oli Mustamaalari?

Ano Airisto eli pakinoitsija Mustemaalari oli monitaitoinen mies, joka syntyi vuonna 1894 Uudessakaupungissa räätälin ja työväentalon vahtimestarin perheeseen. Hän ryhtyi Turussa maalariksi ja sosialistiksi, osallistui kansalaissotaan ja joutui vangiksi 1918.

Vankeusaikansa hän opiskeli, kirjoitteli ja ryhtyi lehtimieheksi vuonna 1925. Vuosina 1934-40 Airisto oli Turun Päivälehden edeltäjän Sosialistin päätoimittaja. Vuodet 1940-47 eli kuolemaansa asti hän toimi Suomen Sosialidemokraatin pakinoitsijan nimimerkillä Mustemaalari.

Ano Airisto oli SSSL:n jäsen ja teki testamentin ammattiliittonsa hyväksi. Perintö sijoitettiin Kansan Sivistysrahastoon, jossa se on osa SSSL:n opintorahastoa. Ano Airisto asetti itsensä ja henkensä alttiiksi taistellessaan kynällä työväenaatteen puolesta. Oikeudenmukaisuus, itsenäisyys ja vahva huumori luonnehtivat häntä vahvasti.

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää