Cafe Ursula tekee hyvääCafe Ursula on ainutlaatuinen niin sijainniltaan kuin tunnelmaltaan. Ainutlaatuinen on myös tarina, jonka tämä historiallinen kohde kätkee seiniensä sisään.

Ihmiset toiminnan takana. Toimitusjohtaja Antero Niemi ja hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Kunnas vuonna 2014.Kahvila luo hyvää mieltä asiakkailleen niin tunnelman, tuotteiden kuin ympäristönsä myötä. Hyvää tehdään myös työntekijöille pysyvien ja kestävien työsuhteiden kautta. Kirjaimellisesti hyvää halutaan Ursulassa jakaa myös omistajayhteisöjen kautta laajemmalle, kuin tässä Helsingin vauraimman alueen rantamaiseman helmessä kenties päältäpäin näkee.

Cafe Ursulan omistaa kuusi sosiaalialan järjestöä, jotka tekevät työtä äitien, lasten, vanhusten ja kotien hyväksi. Kahvilasta syntyvät voitot ohjataan omistajien eli Helsingin ensikodin, Kansan Sivistysrahaston, Kesäkoti Kallioniemen, Käpyrinteen, Lomakoti Kotorannan ja Pienperheyhdistyksen toimintaan.

Hyvää tarkoittaen

Ursulan nykyisellä paikalla toimi jo 1860 luvulta lähtien Karl Ludvig Engelin suunnittelema kylpylä sekä 1932 lähtien kolmen naisarkkitehdin suunnittelema kahvila Venduta. Molemmat kuitenkin tuhoutuivat jatkosodan aikana keväällä 1942.

Sodan jälkeen paikalle ei heti noussut uutta kahvilaa tai muutakaan rakennusta. Idea virkistäytymispaikasta ja kahvilasta kuitenkin oli jo ajatuksena olemassa. Helsinkiläiset sosialidemokraattiset naiset perustivat Terttu Sainion ja Anu Karvisen tarkoitusta varten 1951 yhdistyksen, joka tavoitteli valmista kahvilaa kesän 1952 olympialaisia ajatellen.

Toiminnan käynnistämiseksi koottiin alkupääomaa esimerkiksi pulloja ja paperia keräämällä. Sinnikkäällä työllä ja loppumattomalla ahkeruudella kahvila saatiinkin avattua kesän 1952 aikana. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Irmeli ja Markus Visanti.

Alusta lähtien toiminnan tarkoituksina olivat hyväntekeväisyys ja toisaalta hyvä palvelu. Aivan ensimmäisestä kesästä lähtien kahvi oli oikeaa kahvia eikä korviketta.

Nimellä vankka perintö

Ursula nimi on johdateltu alueella sijainneista Ursinin uimalaitoksesta ja Ursan tähtitornista. Näiden innoittamana löytyi naisellisempi Ursula. Samanniminen naispyhimys tunnettiin vuosisatojen ajan myös uhrautuvaisuuden ja auttamisen, erityisesti hyväntekeväisyysjärjestöjen ja naisten suojelupyhimyksenä, kertoo hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Kunnas.

Alkuajoista aina vuoteen 1986 kahvila oli auki vain kesäisin, jonka jälkeen toiminta muuttui ympärivuotiseksi kahvila-ravintolaksi. Vanha paviljonkiosa purettiin 1992 ja uusi osa liitettiin kiinteästi vanhaan päärakennukseen. Uutta oli myös kahdeksankulmainen lasipaviljonki, jossa osa seinistä pystyttiin avaamaan niin auringolle, meren äänille ja tuoksulle kuin myös pikkulinnuille.

Varpusten lisäksi asiakkaina ovat vuosien saatossa viihtyneet myös nelijalkaiset ystävät. Rottweiler Aku nähtiin pyttipannunsa ääressä. Vuonna 1961 venäläisen sirkuksen karhulle maistuivat kukkaistutukset. Kesällä 2014 hirvenvasakin vieraili pihapiirissä.

”Ne ovat olleet hieman yllättäviä vieraita kahvihetkeen”, Kunnas hymyilee.

Kansainväliset tuulet

Nykyisellään Ursula on sekä trendikäs että perinteinen kaupunkilaisten olohuone, suosittu lounas- ja tapaamispaikka. Asiakaskunta on hyvin kansainvälistä. Puhetta pulppuaa ainakin kaikilla eurooppalaisilla kielillä ja usein myös vielä kaukaisemmilla.

Toimitusjohtaja Antero Niemi osaa kertoa, että läheisten suurlähetystöjen väki on päivittäistä asiakaskuntaa. Keittiön tuottamia herkkuja tullaan nauttimaan toki pidemmänkin matkan takaa.

”Tulevaisuuden tavoitteena on menun osalta suurempi sesonkien huomioiminen. Haluamme erilaisten teemaviikkojen kautta haistella kansainvälisikin tuulia”, Niemi sanoo.

Kulttuurin tuloa ei todellakaan estellä. Jo perinteiseksi on muodostumassa neljän jazzkonsertin sarja vuosittain. Tasosta vastaa Klaus JärvisenClaes AnderssoninReiska Laineen ja Pentti Mutikaisen peruskokoonpano. Sitä täydentävät nuoret instrumentti- tai laulusolistit.

Tiloja voi vuokrata myös yksityistilaisuuksiin. Toiminnan perusperiaatteena kuitenkin on, että aina jokin tila on avoinna kaikille herkkuhetkeä varten.

Teksti: Kari Lopperi

Kuvat: Kari Lopperi, Cafe Ursula

Verkkosivumme käyttää evästeitä saadaksesi parhaan käyttökokemuksen. Jatkaessasi sivuston käyttöä hyväksyt evästeet. Lue lisää