Antti Sinisaaren tähtäimessä Rion paraolympialaiset

TEAM-rahasto tuki Antti Sinisaaren urheilua apurahalla.

Kaverin polttarit, kesä ja yksi sukellus. Se yhdistelmä muutti Antti Sinisaaren elämän vuonna 2007. Sukeltaessa pohja tuli vastaan. Sinisaari halvaantui loppuelämäkseen.

Tuo yksi päivä muutti paljon, mutta elämäntahtoa se ei vienyt – eikä halua liikuntaan. Jo kuntoutusvaiheessa Sinisaari tutustui pyörätuoliurheiluun. Liikkumaan ja urheilemaan oli miehen mieli.

”Hitaastihan se alkoi. Taidot ovat kuitenkin kehittyneet ajan myötä”, Hämeenkyrössä kasvanut, mutta Porvoossa jo kymmenen vuotta asunut Antti Sinisaari sanoo.

Päälajiksi on kasvanut pyörätuolirugby – vauhdikas ja fyysinen vammaisurheilulaji – jossa Suomen maajoukkue saavutti kesän 2014 MM-kisoissa kymmenennen sijan. Näin maajoukkue sai mahdollisuuden edetä aina Rion paraolympiakisoihin 2016 asti.

Syksyllä 2015 järjestetään lajin EM-kisat Suomessa Pajulahden urheiluopistolla. Tavoitteena maajoukkueella on finaaliottelu, joka varmistaisi paikan seuraavan vuoden Rion kisoihin.

Luokitukset vaihtuivat
 

Sinisaari esittelee lajinsa lyhyesti. Pyörätuolirugby on urheilulaji ihmisille, joilla on sekä ylä- että alaraajoihin vaikuttava vamma.

”Peliareena vastaa koripallokenttää ja peliväline on lentopallon kokoinen, lajiin erityisesti kehitetty pallo. Nopeutta peliin tuo sääntö, joka sallii pitää pelivälinettä sylissään kuljetusta varten vain kymmenen sekuntia kerrallaan.”

TEAM-rahastosta myönnettiin 2014 Antti Sinisaarelle apuraha ratakelauspyörätuolin hankintaa varten. Tavoitteena oli alusta lähtien pärjätä uudessa lajissa kansainvälisellä tasolla. Homma muuttui kuitenkin luokittelussa astetta-paria haastavammaksi.

Vammaisurheilulajeissa urheilijat luokitellaan lajikohtaisesti toimintakyvyn mukaan erilaisiin luokkiin, jotta kilpailusta saadaan tasaväkistä ja samalla oikeudenmukaista.

”Toive ja oletus oli sijoittua luokkaan T51, jossa minulla olisi hyvät menestymisen mahdollisuudet. Tulos luokituksesta oli kuitenkin luokka T52, jossa sijoittuminen vertailtaessa toimintakykyä on keskitason yläpuolella. Ainakin kansainvälisen menestyksen saavuttaminen siinä on minulle huomattavasti vaikeampaa.”

”Hukkaan ratakelaustuolin hankinta ei suinkaan mennyt. Ratakelaus on hyvä tukilaji pyörätuolirugbyyn. Ja onhan aina kotimaisia ratakilpailuja, joissa kilpailutarvettaan voi tyydyttää. Samalla voi mitata kilpakumppaneiden tasoa.”

Lähes parisuhde

Päivätyössä Antti Sinisaari on koulutussimulaattoriasiantuntijana Neste Oilin Porvoon jalostamolla. Keskeinen työväline on siis koulutussimulaattori. Sillä Antti opettaa ja testaa, kuinka lähinnä eläinrasvoista muokataan polttoaineeksi dieselöljyä.

Sinisaarella on yhteishuoltajuus 8-vuotiaaseen Pauli-poikaansa, joka asuu äitinsä kanssa varsin lähellä. Paulin korisharjoitukset vievät myös aikansa.

Antti Sinisaari käy Porvoosta harjoittelemassa säännöllisesti Espoon Esport Centerissä, jossa on erinomaiset sisäolosuhteet treenaamiseen. Omaa suhdettaan urheiluun Antti kuvaa lähes parisuhteeksi: urheiluharrastuksiin menee lähes kaikki vapaa-aika, eikä se tunnu edes aina riittävän.

Teksti ja kuva: Kari Lopperi