Doula tukee ja palvelee synnyttävää äitiä

Doula on kreikan kieltä ja tarkoittaa palvelijatarta. Doula on myös synnytyksessä auttava tukihenkilö. Turun ensi- ja turvakoti on panostanut myös doulatoimintaan. Nils Robert af Ursinin rahasto tuki Doula-toimintaa apurahalla.

Katja Heikka ja Elina Lähteenmäki vetävät Turun ensi- ja turvakodin doulatoimintaa.

Doulamenetelmä on Suomessa varsin uusi, kertoo kouluttaja ja synnytysvalmentaja Jaana Cowasji.

Uusi elämä on aina iso juttu. Siksi sen synnyttäminenkin on suuri asia. Turun ensi- ja turvakoti tarjoaa työkaluja ja erilaista valmennusta kuukausittain kokoontuvalle doularyhmälle, jotta tukihenkilöillä on paras mahdollinen osaaminen tärkeässä vapaaehtoistyössään.

”Synnyttävät perheet eivät suoranaisesti liity ensi- ja turvakodin toimintaan. Doulat eivät ole vain yksinsynnyttäjiä tai synnytyspelkoisia varten. He palvelevat kaikkia apua tarvitsevia”, Turun ensikodin ohjaaja ja doula-toiminnan yhdyshenkilö Katja Heikka sanoo.

”Doulan tärkein tehtävä on olla läsnä. Olla turvallinen tuki, jotta synnytyskokemus olisi ainutlaatuinen ja turvallinen. Kyse ei ole pelkästään yksittäisistä konsteista tai tekniikoista.”

Teknistä tietoa saa kuka tahansa neuvolan, median, internetin tai viidakkorummun kautta. Tiedon lisäksi joku voi tarvita tukea. Kun ensikoti saa tukisuhdepyynnön, synnyttävä äiti ohjataan sellaiselle doulalle, joka parhaiten vastaa synnyttäjän toiveita ja jonka elämäntilanteeseen tukisuhde sopii, kertoo ensikodin ohjaaja ja toiminnan 2. yhdyshenkilö Elina Lähteenmäki.

”Äiti ja doula tapaavat muutaman kerran ennen synnytystä. Doula on synnytyksessä mukana ja tapaa perheen kerran tai kaksi vielä sen jälkeen. Doula on tehtäväänsä sitoutunut ja antaa paljon vapaa-aikaansa synnyttäjälle”, Lähteenmäki sanoo.

Turun ensi- ja turvakoti ry on järjestänyt doulatoimintaa jo kolme vuotta. Tällä hetkellä ryhmässä on 13 aktiivista naista. Katja Heikan mukaan kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen, sillä doulan saaminen ei saa olla perheelle taloudellinen kysymys.

Hypnosynnytyksessä on kyse rentoutumisesta

Synnytystä helpottavat tekniikat kuuluvat kuitenkin oleellisena osana doulakoulutukseen. Tällaisia ovat esimerkiksi rentoutumisharjoitukset ja hieronta.

Marraskuussa 2014 Turun ensi- ja hoitokodin doularyhmä tutustui hypnosynnytykseen. Menetelmä on ollut Suomessa varsin uusi, synnytysvalmentaja ja kouluttaja Jaana Cowasji sanoo.

”Hypnosynnytys on ehkä hieman harhaanjohtava nimi. Synonyyminä voisi yhtä hyvin käyttää luonnollista tai rentoutunutta synnytystä. Hypnosynnytyksessä palataan synnytyksen perusasioiden äärelle ja lähdetään palauttamaan synnyttävän äidin uskoa itseensä ja kehoonsa.

”Ei tarvita hirveää määrää arsenaalia, puudutteita tai muita. Rentoutumistekniikoilla äidin mieli saadaan rauhalliseen ja hyvään tilaan, jossa keho hoitaa synnytyksen kuten se osaa.”

Hypnosynnytykseen voi teorian lisäksi tutustua rentoutumis- ja hengitysharjoitteiden avulla. Harjoituksiin kuuluvat muun muassa synnytystanssi ja hieronta.

”Rentoutuminen on koulutuksessa avainsana.”

Cowasji on kouluttautunut Englannissa hypnosynnytysinstituutissa. Hän on antanut synnytyskoulutusta viisi vuotta.

Valokuvauksesta synnytyslauluun

Anna-Maria Hietanen on ollut Turun ensikodin doulatoiminnassa mukana alusta asti. Doulakoulutuksen hän oli saanut jo aiemmin Tampereella.

”Raskaus, synnytys, vauvat ja imetys ovat aina kiinnostaneet minua. Sitten sain oman lapsen vuonna 2010”, Hietanen kertoo. Hänellä on ollut kahdeksan tukisuhdetta ja hän on ollut kolme kertaa mukana synnytyksessä.

”Ensimmäinen tukisuhde oli sellainen, että vanhemmilla oli jo esikoinen. Se oli ollut aika rankka ja traumaattinen synnytys. He eivät saaneet pelkopoliklinikalta tarvitsemaansa apua, joten he turvautuvat doulaan toisessa, tulevassa synnytyksessä.”

”On ihmeellistä olla todistamassa uutta elämää ja kokea ensi hetket vauvan syntymän jälkeen. Se sykähdyttää aina uudelleen, jos voi olla toisen tukena.”

Hietanen sanoo, että doulan antama tuki ja apu riippuvat synnyttävästä äidistä – mitä hän tarvitsee. Toisille riittää, että joku ihminen on läsnä ja henkisenä tukena.

”Toiset toivovat kivunlievitystä kosketuksen, hieronnan ja akupisteiden painannan avulla. Saatamme myös lämmittää kaurapusseja, joilla painellaan kipeitä kohtia.”

Doulat voivat myös suihkutella äidin selkää tai ehdottaa erilaisia asentoja synnytyksen edistämiseksi. Uuden elämän alkuhetkiä voi edistää myös muun muassa synnytystanssilla ja -laululla.

”Monissa synnytyksissä isä on mukana. Doula mahdollistaa, ettei isän tarvitse poistua äidin rinnalta hetkeksikään. Doula käy hakemassa ruokaa tai ottaa valokuvia.”

Teksti ja kuvat: Antti Halonen

Anna-Maria Hietasella on ollut jo kahdeksan tukisuhdetta synnyttäviin naisiin ja kolme kertaa hän on ollut henkilön tukena synnytyksessä.