Nyrkkeilijä Jenna Puurusen tähtäin on korkealla

Järvenpään Kehäkarhujen Jenna Puurunen, 19, on lupaava nyrkkeilijä.
Hän on voittanut lukuisia arvomitaleita ja nyt hän pitää tähtäimensä olympialaisissa ja opiskeluissa. Nuori urheilija sai koulutussuunnitelmiensa tueksi vuoden 2013 Tapio Rautavaara -palkinnon.

Karhuneiti kehässä

Jenna Puurunen aloitti nyrkkeilyn Järvenpään Kehäkarhuissa 11-vuotiaana ala-asteen luokkakaverinsa kanssa. Tytöt harjoittelivat yhdessä aina kun mahdollista.

”Veljeni harrasti nyrkkeilyä ja äitini potkunyrkkeilyä. Ajattelin, että nyrkkeily on siisti laji. Kaverini tosin lopetti muutama vuosi myöhemmin. Jatkoin yksikseni ja treenasin vanhempieni kanssa.”

Puurunen harrasti myös ratsastusta 14-vuotiaaksi asti. Viiden vuoden jälkeen hevostallit vaihtuivat pysyvästi nyrkkeilysaliin.

”Ratsastusharrastus oli pakko lopettaa. Nyrkkeily oli ykkössijalla ja treeneissä oli pakko käydä enemmän, jos halusi pärjätä.”

Menestystä ja tavoitteita

Jenna Puurunen on myös pärjännyt. Viimeisimpänä meriittinä 19-vuotias lupaus voitti marraskuussa 2013 Työväen Urheiluliiton turnauksessa 57-kiloisten sarjan kotikaupungissaan Järvenpäässä. Kaulaan on pujotettu myös EM-hopeamitali.

Vyölle on kertynyt jo kolme peräkkäistä Suomen-mestaruutta, Pohjoismaiden mestaruus sekä Eteläisen alueen mestaruus. Puurunen oli myös olympiakarsinnoissa.

”Olympialaiset ovat aina se suurin juttu urheilijalle ja niihin tähdätään. En tiedä, siintävätkö silmissä jo Brasilian Rio de Janeiron olympialaiset 2016 vai vasta seuraavat. Rioon on kuitenkin vain kolme vuotta, se on tosi lyhyt aika.”

Lähitulevaisuus avoinna
 

Jenna Puurusen lähitulevaisuuden suunnitelmat tavoitteet ovat vielä auki. Kilpailumahdollisuuksia olisi niin Suomen, Euroopan kuin maailman tasolla.

”En vielä tiedä, mihin lähden treenaamaan ja kilpailemaan. Tällä hetkellä treenaan nyrkkeilysalilla viisi tai kuusi kertaa viikossa. Lisäksi viikko-ohjelmaan kuuluu pari kolme kertaa aamulenkki, kuntopyöräilyä tai uintia.”

Puurunen kertoo, että harjoituksissa treenataan ottelua, tekniikkaa, räjähtävää voimaa, erilaisia juoksuvetoja ja tietenkin sparria.

”Treeniohjelma riippuu vähän kaudesta. Kilpailukaudella on erilainen ohjelma kuin peruskuntokaudella. Kilpakaudella harjoittelen vähintään kymmenen tuntia viikossa, korkeintaan 15.”

Jenna Puurusen vahvuus naruneliössä on nopeus. Lisäksi hän on hyvin tekninen nyrkkeilijä.

”Tykkään niin sanotusti otella siististi. En ole niin hyvä lähiottelussa ja tappelemisessa. Vältän sitä yleensä viimeiseen asti, mutta kun kehässä on pakko niin sitten tapellaan. Olen aina ollut aika nopea, mutta voimassa ja tappelussa pitäisi kehittyä.”

Palkinto opiskeluihin
 

Jenna Puurunen sai keväällä Kansan Sivistysrahaston vuoden 2013 Tapio Rautavaara -palkinnon. Palkinto myönnetään opiskelun tueksi nuorille lupaaville urheilijoille. Aiemmin sen ovat saaneet mm. uimari Jani Sievinen, kävelijä Valentin Kononen ja uimari Emilia Pikkarainen.

”Olen vielä niin nuori, että minun pitäisi päästä opiskelemaan jossain vaiheessa. Se pitäisi sovittaa lajiharrastukseen.”

Puurunen haki vuonna 2012 Vierumäelle liikunnanohjaajakoulutukseen, mutta opiskelupaikka ei vielä tärpännyt. Hän harkitsee uutta yritystä Vierumäelle tai vaihtoehtona ravitsemustieteiden opiskelua.

”Ravitsemustieteet kiinnostaisivat todella paljon. Jos meinaa pysyä tietyssä painoluokassa, niin pitää katsoa muutenkin mitä syö. Ruokavalion tarkkailu on osa urheilijan elämää. Pitää huolehtia, että saa kaikki vitamiinit, proteiinit ja hyvät hiilihydraatit.”

Tällä hetkellä Puurunen on töissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla aulakuormaajana, eli niin sanotusti ”laukkujen heittelijänä”. Hän käy aamuisin töissä ja hänellä on vapaata treeneihin asti.

”Silloin kun kävi lukiota menin aamulla treeneihin, sitten kouluun ja taas treeneihin. Se oli arkeani silloin. Koko ajan sai juosta paikasta toiseen. Nyt se on vähän rauhoittunut”, Suomen tulevaisuuden toivo hymyilee.

Teksti ja kuvat: Antti Halonen