Nuoret Kotkat 70 vuotta

Vapaaehtoisvoimin nuorten puolesta
 

Vuosi 2013 oli Nuorille Kotkille todellinen juhlavuosi. Elokuussa Kotkat nauttivat kansainvälisestä yhdessäolosta KAMU-leirillä Sauvossa ja lokakuussa täyttyi 70 toimintavuotta.

Nuorten Kotkien vuosi 2013 oli todella tiivis. Varhaisnuorisojärjestön puheenjohtaja Päivi Lipponen kertoo, että vapaaehtoiset tekivät pitkää päivää, jotta vuosi saatiin kunnialla läpi.

”Olen vaikuttunut ja iloinen, että meillä on näin paljon vapaaehtoisia tekijöitä ja toimijoita. Heitä on kiittäminen siitä, että he antavat järjestötoiminnalle lomaansa ja vapaa-aikaansa. He sitoutuvat ja ottavat vastuuta, joka mahdollistaa lapsille viikko-, kerho- ja kesäleiritoiminnan.”

Lipponen sanoo, että Nuorten Kotkien toiminta on SDP:n elinvoimaisinta toimintaa.

”Meillä on niin paljon lapsiperheitä, nuoria ja vanhempia mukana, että tänä vuonna rikottiin ennätyksiä osallistujamäärissä. Vuosi huipentui 70-vuotisjuhlatilaisuuteen. Yhteishenki oli mahtava.”

Suurleiri Sauvossa
 

Toinen Kotkien juhlavuoden kohokohta oli Kamu 2013, Kansainvälinen Kotkaleiri Sauvossa 23.7.-1.8. Leirin teemana oli ystävyys ja osallisuus. Suurleiri järjestetään aina viiden vuoden välein. Sauvon Ahtelan nuorisoleirikeskuksen telttakylään saapui osallistujia 16 eri maasta. Kaukaisimmat vieraat saapuivat Boliviasta ja Indonesiasta.

”Kaikki olivat kavereita keskenään ja jokainen leiriläinen huomioitiin. Kukaan ei joutunut olemaan yksin”, Nuorten Kotkien toiminnanjohtaja Lea Väänänen kertoi leiritunnelmista.

Leirille osallistui noin 550 ihmistä. Talkoolaisia oli noin 50. He avustivat niin tekniikassa, ruokahuollossa kuin ensiavussa.

”Osallistujina oli kaikenikäisiä, välillä 0-70 ikävuotta. Valtaosa leiriläisistä oli tietenkin parhaassa kotkaiässä eli 10-17-vuotiaita.”

Pajatoimintaa ja urheilua
 

Leirillä vietettiin aikaa vaikkapa sumopainin tai korikiipeilyn merkeissä. Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin myös olympialaiset, yhtenä tärkeänä osana maastojuoksu.

”Ensimmäisen kerran Nuorten Kotkain Suurleirin maastojuoksu järjestettiin 30 vuotta sitten. Halusimme tuoda juhlavuoden leiriin mukaan juttuja vuosien varrelta. Aikatauluun jätettiin myös vapaa-aikaa ja nuorten leirineuvosto sai itse suunnitella tasavertaisesti ohjelmaa ja tekemistä leirille.”

Kotkaleiriin kuului myös työ- ja askartelupajoja, joita järjestivät muun muassa Ehyt ry ja Demarinuoret. Työpajoilla pureuduttiin leikkien ja toiminnan kautta ihmisoikeuksiin, ehkäisevään päihdetyöhön sekä kiusaamisen kitkemiseen KIPU-projektin kautta.

”Hyödynsimme jo olemassa olevia järjestöjä, emmekä yrittäneet keksiä pyörää uudelleen. Samalla järjestöt tulivat leiriläisille tutuiksi. ”

Leirillä järjestettiin avoimien ovien päivä ja erillinen kutsutilaisuus kaikille kotkaliikkeessä mukana olleille kautta aikain. Paikalle saapui puolensataa veteraanikotkaa. Ilmassa oli yhtä lailla suuren juhlan tunnelmaa kuin historian kotkansiipien havinaa.

Kokemuksia Kotkaleiriltä
 

Saksalaiset Jakob Petersen ja Marvin Korinth olivat Sauvossa innolla mukana. Petersenin äiti on Pohjois-Saksassa Frenzburgissa paikallinen Falcon johtaja ja SPD:n puolueaktiivi.

”Täällä todella kivaa ja paljon tekemistä. Olemme pelanneet muun muassa jalkapalloa ja koripalloa. On hienoa tutustua muihin ihmisiiin eri maista”, 15-vuotias Jakob Petersen kertoi.

16-vuotias Marvin Korinth kehui Suomen luontoa. Nuorukaiset osallistuivat vaellusretkelle Teijon kansallispuistoon. Korinth kertoi poikien osallistuneen myös yhteisölliseen olemiseen avustamalla keittiöhenkilökuntaa.

Myös Venla Hurskanen viihtyi leirillä. 16-vuotias Hurskanen osallistui muun muassa työpajoille ja leirikuoroon.

”Tekemistä on paljon, mutta ehdottomasti parasta on tutustua uusiin ihmisiin. Olen ollut Nuorissa Kotkissa mukana seitsemänvuotiaasta, eli nyt yhdeksän vuotta.”

Juuri täysi-ikäistynyt Essi Jormalainen kuului niinikään kotkaveteraanehin. Hän on ollut mukana seitsenvuotiaasta asti.  Sauvoon hän lähti ensimmäistä kertaa ohjaajan roolissa.

”Olen ohjastanut nuoria, avustanut keittiössä ja työpajoilla ja keksinyt lapsille tekemistä. Kyllähän sitä sai juosta nuorten perässä ja vähänhän he metelöivät, mutta muuten oli todella kivaa”, Jormalainen iloitsi.

Teksti: Antti Halonen