Teemu Mannisen yhteiskunnallinen puheenvuoro

Runoilija Teemu Manninen vastaanotti Katri Vala -palkinnon Kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa vuonna 2012.

 

 

Katri Vala -palkinto jaettiin Teemu Manniselle
 

KSR:n Katri Valan rahaston nuorille taiteilijoille suunnattu palkinto jaettiin neljännen kerran vuonna 2012 ja sen sai runoilija, kirjallisuudentutkija, kääntäjä ja kriitikko Teemu Manninen kokoelmastaan Paha äiti (Poesia).

Teemu Mannisen taidokkaassa ja luovassa kokoelmassa on modernin klassikon ainesta. Se on toisaalta vahva ja anarkistinen yhteiskunnallinen puheenvuoro, toisaalta haikeutta, kaipausta, muistia pohtiva kokoelma.

Katri Vala -palkinnon arvo on 2 000 euroa. Sen ovat aiemmin saaneet Johanna Venho, Kaisa Ijäs ja Sirpa Kyyrönen.

Teemu Manninen (s. 1977) on suomalainen runoilija, kirjallisuudentutkija, kääntäjä ja kriitikko, jonka esikoiskokoelma Turistina täällä (Tammi) ilmestyi vuonna 2004. Hänen toinen runokokoelmansa Lohikäärmeen poika (Tammi) ilmestyi vuonna 2007. Se sisältää runoja, joiden varhaisia versioita julkaistiin hänen Kesken kaiken -blogissaan vuosina 2005–2006.

Vuonna 2012 Manniselta ovat ilmestyneet runoteos Paha äiti (Poesia) ja käännöskokoelma Edward Goreyn sarjakuvia Sekopäiset serkukset ja muita tarinoita (Huuda Huuda). Vuonna 2010 ilmestynyt runokokoelma Futurama voitti Tiiliskivi-palkinnon. Hänen teoksissaan on usein vaikutteita flarf-runoudesta.

Manninen toimi runouslehti Tuli&Savun toimituksessa vuodesta 2005 ja lehden päätoimittajana 2006–2007. Vuonna 2013 Manninen toimii Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikkona.

Mannisen runokokoelmat


Paha äiti (Poesia 2012)
Säkeitä (ntamo 2010)
Futurama (Poesia 2012)
Lohikäärmeen poika (Tammi 2007)
Turistina täällä (Tammi 2004)

Palkintoraati
 

Katri Vala -palkinnon jakaa Katri Valan rahasto, jonka hoitokuntaan kuuluvat toimittaja Arvo Ahlroos, käsikirjoittaja Timo Kallio ja asiamies Ulla Vuolanne.