Jouko Määttä kuvaa myyttistä metsänkuningasta

Nurmeslainen Jouko Määttä, 66, on jo vuosikymmenet kuvannut pohjoiskarjalaista luontoa siveltimin ja kameralla. Kesällä 2013 Kolin kansallispuiston Ukko-luontokeskuksessa voitiin ihailla Määtän uusinta näyttelyä, joka kertoo karhusta myyttisenä metsänkuninkaana.

Jouko Määtän nimi ja hahmo tunnetaan ainakin Nurmeksessa ja Pohjois-Karjalassa hyvin. Jo miehen ansiolista on hämmästyttävän pitkä ja monipuolinen; runoja, valokuvataidetta, dokumenttielokuvia, maalauksia, näyttelyitä sekä monia luottamustoimia mm. Pohjois-Karjalan läänin taidetoimikunnassa, Ylä-Karjalan Taideyhdistyksessä sekä Nurmeksen Kameraseurassa.

Niinpä luulisi, että Määttä olisi tehnyt taidetta aina päivätyökseen, mutta todellisuudessa hän jäi työkyvyttömyyseläkkeelle Nurmeksen meijerin huoltomiehen hommista vasta 2009. Miehen veri on vetänyt aina luontoon, mutta vasta nyt hänellä on siihen täysipäiväinen mahdollisuus.

Kesäksi 2013 valmistui näyttely ”Karhu - myyttinen metsänkuningas”. Sen toteuttamiseksi Jouko Määttä sai apurahan SAK:n Kulttuurirahastolta.

Myyttinen mesikämmen

”Luonnossa ei ole mitään tarpeetonta”, Määttä vastaa, kun kysyn mikä saa eläkeläisenkin vielä lähtemään kerran toisensa jälkeen Pohjois-Karjalan metsiin ja soille.

”Joskus ihmettelen itsekin, mikä minua vielä motivoi”, Määttä aprikoi ja kertoo tulevan kesänäyttelynsä Luontokeskus Ukossa Kolin huipulla olevan hyvinkin poikkitaiteellinen.

”En ole näyttelyn rakentamisessa ollut niinkään kiinnostunut karhun biologiasta vaan karhuun liittyvistä myyteistä, tarinoista ja kansanperinteestä”.

Idean uuteen näyttelyyn Määttä sai Pielisen ja Lieksan museoiden yhteisnäyttelyyn tekemästään samannimisestä työstä.

”Tässä näyttelyssä vanha työ pannaan kuitenkin kokonaan uusiksi, tosin vanhan näyttelyn pohjalta”.

Kolin kansallispuistossa nähtiinkin työ, johon on yhdistetty valokuvia ja tekstiä, mukana lyhytelokuvakin nimeltä ”Karhusalolla”. Näyttelyyn teetetään Joensuussa myös vanhan perinteen mukainen karhunpyyntikeihäs, vaikkei Jouko Määttä metsästäkään luonnossa muuten kuin kameralla ja siveltimellä.

Sielukasta kuvaamista

”Luonto on minulle tunneperäinen seikka”, Määttä miettii suhdettaan luontoon, joka on selvästi tuottanut hänelle valtavasti sekä elämyksiä että inspiraation aiheita.

Jouko Määttä korostaa, että hän yrittää tehdä taidetta, joka ei olisi pelkkiä eläinten ”passikuvia”, vaan kuvien hahmoilla olisi myös ”sielu” ja paikkansa luonnossa.

Kun katsoo Määtän aiempia töitä ja monipuolista kokemusta lehtikuvaamisesta dokumentteihin ja kuvataiteesta runoihin ja näyttelyiden rakentamiseen tämä on helppo uskoa. Myös Määtän kaveripiiri luontokuvaajien keskuudessa on laaja. Siihen kuuluvat monet maamme tunnetuimmat ja palkituimmat kuvaajat kuten Heikki Willamo ja kuhmolainen, etenkin ahmakuvistaan tunnettu Antti Leinonen.

Teksti: Ismo Tuormaa
Kuvat näyttelystä: Jouko Määttä