Kansan Sivistysrahasto

Säästöpankinranta 2 A 8 krs.
00530 Helsinki

Puh. 050 3200 272

**@**

Toimisto avoinna

klo 8.30-16.00

Tammisaari 1918 -mitali oikeuslääkäri Helena Rannalle ihmisoikeustyöstä

Kansan Sivistysrahastolla on myöntänyt tänään oikeuslääketieteen tohtorille Helena Rannalle säätiön hopeisen Tammisaari 1918 -mitalin. Se on säätiön arvokkain kunnianosoitus, jonka ovat aiemmin saaneet vain neljä henkilöä: presidentti Mauno Koivisto, presidentti Tarja Halonen, taiteilija Reijo Frank ja diplomaatti Tapani Brotherus. Mitali luovutetaan erityisenä tunnustuksena ihmisoikeus- ja solidaarisuustyössä ansioituneelle henkilölle.

Säätiöllä on kunnia myöntää mitali juuri Helena Rannalle. Ranta on tunnistanut Estonian onnettomuuden uhreja ja tutkinut Kosovon tapahtumia EU:n toimeksiannosta. Hän oli mukana Kaakkois-Aasian tsunamin selvitystyössä sekä varmistamassa Tsetsenian uhrien viimeisen leposijan. Ranta oli myös todistajana vuona 2003 Slobovan Milosevicin oikeudenkäynnissä. Suomessa hän on toiminut mm. Lappeenrannan Huhtiniemen joukkohautojen vainajien tutkimuksissa.

Helena Ranta on pitkäjänteinen ihmisoikeustyön tekijä, jonka työn filosofia tulee hyvin esiin Rannan omista sanoista: ”Myös kuolleilla on ihmisoikeudet. Niihin kuluvat sekin, että heidät haudataan nimeään kantaviin hautoihin ja että omaiset saavat tietää, mitä heille on tapahtunut. Siihen kuuluu myös, että vainajia kohdellaan kunnioittavasti.”

Säätiö onnittelee lämpimästi Helena Rantaa ja kiittää häntä arvokkaasta elämäntyöstään.

 

Lisätiedot:
Ulla Vuolanne
Säätiön asiamies
Kansan Sivistysrahasto
p. 050 378 3783

 

”Myös kuolleilla on ihmisoikeudet. Niihin kuluvat sekin, että heidät haudataan nimeään kantaviin hautoihin ja että omaiset saavat tietää, mitä heille on tapahtunut. Siihen kuuluu myös, että vainajia kohdellaan kunnioittavasti.”