Kansan Sivistysrahasto

Säästöpankinranta 2 A 8 krs.
00530 Helsinki

Puh. 050 3200 272

**@**

Toimisto avoinna

klo 8.30-16.00

Ruusintorpan kesäkirjailijat ovat Kaarina Hazard ja Akse Pettersson

Kaarina Hazard

Akse Pettersson

Kansan Sivistysrahaston omistuksessa oleva Ruusintorppa tarjoaa residenssipaikan kahdelle suomalaiselle kirjailijalle. Savonrannalla sijaitseva kirjailijaresidenssi on kirjailija Tauno Yliruusin ja tämän vaimon tekstiilitaiteilija Ingeborg Yliruusin kesäpaikka, jonka pariskunta testamenttasi residenssikäyttöön. Residenssi on ollut kirjailijan tai kääntäjän käytössä vuodesta 2010 alkaen.

Kesällä 2018 Kansan Sivistysrahasto valitsi laajasta hakijoiden joukosta kaksi sanataiteilijaa, Kaarina Hazardin ja Akse Petterssonin.

Kaarina Hazard on vapaa kirjoittaja ja kulttuurialan freelancer. Hän on kirjoittanut kolumneja, kirjoja, tv-sarjoja ja näytellyt sekä televisiossa että elokuvissa. Paraikaa Hazard kirjoittaa elokuvakäsikirjoitusta.

Akse Pettersson on teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja. Hän on toiminut laaja-alaisesti taiteen kentällä. Pettersson johtaa myös punavuorelaista Teatteri Takomoa. Hänen tunnettuja töitään teatterissa ovat mm. Rakkaus & Maailmanloppu, Eldorado, Kaspar Hauser, Titanic, Noitavaino ja Arki & Kauhu.

Tauno Yliruusi oli rohkea rajojen rikkoja

Tauno Yliruusi (1927 – 1994) oli monipuolinen ja todella tuottelias kirjailija. Hän kirjoitti näytelmiä, kuunnelmia, TV-sarjoja, romaaneja, pamfletteja, lehtiartikkeleita ja pakinoita. Tuotanto on hyvin moninainen ja myös määrällisesti kattava.

Yliruusin näytelmiä on käännetty 15 eri kielelle ja niitä on esitetty 25 maassa. Hänen teoksiaan tunnetaan kirjaimellisesti ympäri maailmaa. Yliruusin eniten esitetty näytelmä on nimeltään Leikkimurha. Hänen tyylilajinsa oli rohkea: farssi ja satiiri. Kirjailijan uran ohella Yliruusi työskenteli tiedottajana, toimittajana ja TV2:n teatteripäällikkönä Yleisradion palveluksessa.

Kansan Sivistysrahasto on saanut Ruusintorpan lahjoituksena Ingeborg ja Tauno Yliruusilta. Säätiössä iloitaan residenssin monipuolisesta käytöstä.

– Taunon elämäntyö saa omalla tavallaan jatkoa, kun Yliruusien kesäpaikassa ideoidaan kirjallisia töitä, rakennetaan romaanien henkilöhahmoja tai viimeistellään käsikirjoitusta. Ruusintorppa onkin ihanteellinen paikka luovan työn ja rennon lomailun yhdistämiseen, säätiön asiamies Ulla Vuolanne toteaa.