Kansan Sivistysrahasto

Säästöpankinranta 2 A 8 krs.
00530 Helsinki

Puh. 050 3200 272

**@**

Toimisto avoinna

klo 8.30-16.00

Väinö Tannerin viimeiset paperit Työväen Arkistoon

Wäinö Aaltonen työstää Tannerin rintakuvaa vuonna 1951. SDP tilasi työn Tannerin 70-vuotissyntymäpäivän johdosta. Sen paljastus oli HTY:llä 15.3.1951. Työväen Arkiston kuva.

 

Väinö Tannerin historiaa ja poliittista työtä raotetaan uusin silmin Työväen Arkistossa. Tannerin elämää ja tämän persoonaa avataan uudesta näkökulmasta, valokuvien, diojen ja kirjeenvaihdon muodossa. Arkistointityö on toteutettu Kansan Sivistysrahaston Väinö Tannerin rahaston tuella.

Työväen Arkiston tutkija Marjaliisa Hentilä kertoo laajan arkistotyön kulusta:

 

Vuoden 2016 syksyllä Tannerin laaja suku luovutti Väinö Tannerin henkilökohtaisen jäämistön Työväen Arkistoon. Riikka Tanner toimi ystävällisesti hankkeen koordinoijana suvun suuntaan. Kävimme hakemassa Tannerin työhuoneesta Sorkin kartanosta Tannerin kirjeenvaihdon ja Sorkkiin liittyviä asiakirjoja. Kirjeenvaihto sisältää Väinön ja vanhempiensa sekä hänen ja puoliso Lindan sekä lasten väliset kirjeet. Väinön ja Lindan välinen kirjeenvaihto sotasyyllisyysvankeuden ajalta onkin laaja, koska he kirjoittelivat toisilleen lähes päivittäin. Asiakirjat kuvaavat myös kartanon suuren lehmäkarjan ja laajan metsätalouden hoitoa, josta pääosin Linda oli vastuussa. Kaikki asiakirjat ovat julkisia ja tutkittavissa Työväen Arkistossa. Arkisto- ja laaja kuva-aineisto saatiin järjestettyä Kansan Sivistysrahaston Väinö Tannerin rahaston avustuksella.

Kuvat käsittävät koko Tannerin elinajan tämän lapsuudesta kuolemaan saakka.

Luovutus pitää sisällään Sorkin valokuvia, dioja ja lasinegatiiveja – karkeasti arvioituna yhteensä 5 000 kappaletta. Kuvat käsittävät koko Tannerin elinajan tämän lapsuudesta kuolemaan saakka. Niiden aihepiirit ulottuvat miehen poliittisesta ja osuustoiminnallisesta urasta ja muista toimista koti- ja ulkomaanmatkoihin, perheeseen, sukuun sekä tietenkin hänelle rakkaaseen Sorkin tilaan.

Valokuvat on kevään 2017 aikana järjestetty aiheen mukaan yhteensä 46 arkistokansioon. Osa luovutuksen valokuvista on lisäksi digitoitu tai tullaan digitoimaan vuoden loppuun mennessä. Kuvien digitointi on jatkumoa vuoden 2015 lopussa alkaneelle, Väinö Tannerin Säätiön tukemalle projektille, jonka avulla on digitoitu Tanneriin liittyviä valokuvia. Osoitteesta arjenhistoria.fi löytyy tällä hetkellä yli 750 Työväen Arkiston Väinö Tanner -kuvaa tai julistetta, ja määrä kasvaa koko ajan.

Väinö Tanneria koskevaa arkistoaineistoa löytyy hyvin myös verkosta Työväen Arkiston hakupalvelun kautta. Sotasyyllisyysoikeudenkäynti kokonaisuudessaan ja kaikki Väinö Tannerin pitämät lähes 200 puhetta on digitoitu ja ovat luettavissa Työväen arkiston kotisivulla Tannerin arkistoluettelon yhteydessä. Uusi luovutus ja digitointiprojekti antoivat huomattavan paljon uutta aineistoa Väinö Tannerin -elämäkerralle, jonka Lasse Lehtinen julkaisi syyskuussa 2017.