Kansan Sivistysrahasto

Säästöpankinranta 2 A 8 krs.
00530 Helsinki

Puh. 050 3200 272

**@**

Toimisto avoinna

klo 8.30-16.00

Hae Ruusintorpan kirjailijaresidenssiin kesäksi 2018

Ruusintorppa. kuva: Kristiina Repo

Kansan Sivistysrahasto tarjoaa joka vuosi taiteilijaresidenssin yhden tai kahden kirjailijan tai kääntäjän käyttöön. Savonlinnassa sijaitseva Ruusintorppa on kirjailija Tauno Yliruusin ja tekstiilitaiteilija Ingeborg Yliruusin lahjoittama kesäpaikka, joka on toiminut kirjailijaresidenssinä vuodesta 2010.

Ruusintorppa tarjoaa ihanteelliset olot kirjallisen työn tekoon. Luonnonrauhaa, luovan kirjoitustilan ja mahdollisuuden rentoutua. Paikka sijaitsee Savonrannalla, noin 390 kilometriä Helsingistä. Nykyiseen Savonlinnan kaupunkiin kuuluva paikka sijaitsee Koskilammen rannassa, Saimaan vesistöalueella.

Ruusintorpan kesäkirjailija ja -kääntäjät ovat kertoneet ainutlaatuisista hetkistä Savonrannassa. Kesän 2010 torpalla viettänyt kirjailija Sami Hilvo kuvaa kesää näin:

Ruusintorpalla aika menetti merkityksensä tai ainakin muutti ratkaisevasti olemustaan. Päivät löysivät oman rytminsä ja tuo rytmi oli savolaisen leppoisa. Aamut heräsimme Torpan yläkerran rauhassa ja päivät vietimme taas Tuvassa ja laiturilla, ainakin silloin kun kuuluisa suomalainen kesä salli laiturin hyödyntämisen juuri siihen, mihin se on tarkoitettukin: lekotteluun auringossa. Illat kuluivatkin usein joko korttia pelaten Tuvan pöydän ääressä tai Torpan alakerrassa televisiota katsellen. Suomen kielen opiskelun varjolla seurasimme kaikki kesän tarjoamat realityt aasta ööhön. Sateinen kesä antoi siis oivat mahdollisuudet siihenkin.

Residenssin asukkaiden kesämuistoihin voit uppoutua täällä.

 

Hakuohjeet kirjailijaresidenssiin

Ruusintorppa on vuosittain haettavana kääntäjän tai kirjailijan kesänvietto- ja työskentelypaikaksi. Residenssiin haetaan vapaamuotoisella hakemuksella. Hakemuksesta tulee ilmetä pääpiirteet hakijan kirjallisesta- tai käännöstoiminnasta sekä hakijan yhteystiedot.

Hakemukseen on merkittävä myös tieto, mille ajanjaksolle hakija toivoo työskentelytilaa. Säätiö hakee taiteilijaresidenssiin ensisijaisesti kahta taiteilijaa, toinen alkukesäksi ja toinen kesän loppupuolelle. Residenssi on käytettävissä ajalla 20.5.–24.6.2018 ja 2.7.30.8.2018.

Hakemukset tulee toimittaa sähköpostitse Kansan Sivistysrahastoon 15.maaliskuuta mennessä, osoitteeseen info(a)sivistysrahasto.fi

Ilmoitamme hakijoille mahdollisimman pian valinnasta.

Tutustuthan lisätietoihin Ruusintorpan käytöstä ja käyttäjän vastuista. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.

 

Kuka oli Tauno Yliruusi? Ruusintorpan tarinaan sekä torpan isännän, kirjailija Tauno Yliruusin elämään pääset tutustumaan tämän linkin kautta.